LED Verlichting

Waarom is LED verlichting duurzaam?

LED lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele lampen. Het energieverbruik is veel lager doordat maar een zeer klein deel van de energie wordt omgezet in warmte. Het grootste deel van de energie, namelijk 95%, wordt omgezet in licht. Bij een gloeilamp is het zo dat juist een heel groot deel van de energie wordt omgezet in warmte. Hierdoor verbruikt een gloeilamp onnodig veel energie. Een LED lamp kan dus evenveel licht produceren als een gloei- of halogeenlamp met maar een klein deel van de stroom. 

Lange levensduur LED

LED lampen hebben
geen giftige stoffen

LED verlichting heeft een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. Een langere levensduur betekent een lagere CO2-uitstoot. Doordat LED verlichting niet heet wordt is de kans op doorbranden veel kleiner dan bij een gloeilamp. Ook kan LED beter tegen schokken en trillingen. LED verlichting kan tot wel 50.000 branduren mee gaan. Een gloeilamp gaat maximaal 1000 branduren mee en een halogeenlamp 3500. Grote verschillen dus.

Traditionele verlichting bevat schadelijke stoffen zoals kwik. Kwik is schadelijk voor de gezondheid van mensen en wanneer deze lampen worden weggegooid ook voor het milieu. LED lampen bevatten geen kwik. LED lampen zijn namelijk elektronische chips. Hier zijn geen schadelijke stoffen voor nodig. Doordat LED deze stoffen niet bevat is LED verlichting recyclebaar. 90% van de materialen van een LED lamp kunnen worden hergebruikt. Daarnaast straalt LED verlichting geen schadelijke straling uit, zoals UV en infrarood.