Warmtepompen

Wat is een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor het opwarmen van je woning en de voorziening van warm water. Het is een elektrische of hybride installatie die warmte uit de lucht, bodem of grondwater haalt. Zoals beschreven in de klimaatdoelen heeft Nederland als doel om het gasverbruik in Nederland terug te dringen en de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Werking warmtepomp

In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater op en geeft het via een warmtewisselaar af aan het verwarmingscircuit. Met een elektrische warmtepomp heb je geen gasaansluiting meer nodig om je huis te verwarmen of om warm water te leveren. Een elektrische warmtepomp verbruikt hiervoor stroom. Een hybride warmte verbruikt nog wel gas. Die maakt namelijk de combinatie met een cv- of hr-combiketel.

Als je de cv ketel vervangt door een warmtepomp kun je veel geld besparen op je gasverbruik. Een elektrische warmtepomp heeft geen gasaansluiting meer nodig, dus zo bespaar je 100% op je gasverbruik. Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je gasverbruik met 7% daalt. De hr- of cv-ketel springt hier alleen bij als de warmtepomp niet genoeg warmte uit de lucht kan halen.

Subsidie warmtepomp aanvragen

Voor de kosten van een warmtepomp hoef je overigens niet helemaal alleen op te draaien. De overheid komt je hierin tegemoet. Als onderdeel van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kun je namelijk een subsidie voor je warmtepomp aanvragen. Dit doe je via de website van Rijksoverheid. De hoogte van de subsidie hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen en ligt tussen de € 500 en € 2.500 euro. Deze subsidie maakt het plaatsen van een warmtepomp aantrekkelijker.