Zonnepanelen informatie

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om uw elektriciteitsrekening te verlagen en een bijdrage te leveren aan het milieu of op zijn minst de CO2-voetafdruk van ons huis verkleinen, en zonnepanelen maken dat mogelijk.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn gemaakt van fotovoltaïsche (PV) cellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Deze elektriciteit kan dan worden ingevoerd in het elektriciteitsnet van uw huis.
De technologie achter zonne-energie is relatief oud maar hoewel de basis niet is veranderd, is de efficiëntie van zonnepanelen sterk verbeterd in de afgelopen jaren.

Hoe werken zonnepanelen?

Door de elektriciteit die door uw zonnepanelen wordt geleverd kunnen bijvoorbeeld de elektrische apparaten in uw huis worden gebruikt. Elektriciteit die niet wordt gebruikt, wordt naar het net gestuurd. Dus, in wezen, produceren zonnepanelen extra energie die ofwel wordt gebruikt door u, of wordt verzonden naar het net. Alle extra elektriciteit die u verbruikt wat hoger is dan wat uw panelen produceren wordt dan geleverd via het elektriciteit netwerk.

Is het zonnig genoeg voor zonne-energie in nederland?

Ja. Hoewel het waar is dat in Nederland niet het hele jaar door de zon schijnt hebben zonnepanelen, ondanks hun naam, geen direct zonlicht nodig – ze werken ook als het bewolkt weer is.
Bewolkt weer vermindert wel de productiecapaciteit van panelen met ongeveer 50% in vergelijking met direct zonlicht.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn geschikt voor een groot aantal huizen en gebouwen in Nederland. Toch zijn er nog gebouwen en soorten daken die niet geschikt zijn. Het kan afhangen van de grootte van het dak, de richting van het dak, is er veel schaduw op het dak, is het een monumentaal gebouw, heeft u een huurhuis, etc. Wij kunnen advies geven hierin.

Heb ik altijd genoeg elektriciteit?

Ja, U zult geen verschil merken. Als de panelen niet genoeg elektriciteit produceren, gebruikt u gewoon de elektriciteit van het net.
Zonnepanelen vervangen niet de energie die u momenteel gebruikt, ze vullen gewoon de elektriciteit aan via een groenere bron. Omgekeerd, als u te veel zonne-energie opwekt dan kunt u het terugverkopen. De energie die u teruglevert wordt verrekend met je verbruik. Dit heet salderen. Deze regeling wordt vanaf 2023 afgebouwd

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen hebben meestal een 25-jarige fabrieksgarantie. Ze hebben een levensduur van rond de 30 jaar maar dit hangt af van het merk en de omstandigheden waarin de zonnepalen zich bevinden.
In de loop der jaren wordt wel de opbrengst wat minder

Zonnepanelen voor bedrijven:

Dankzij subsidies en fiscale voordelen is het voor bedrijven steeds aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Dit maakt het voor bedrijven nog interessanter, omdat de aanschafkosten een stuk lager uitvallen.
Zo is zonne-energie voor bedrijven een van de meest effectieve manieren om kosten te besparen. De gemiddelde investering in zonne-energie verdient zich binnen 5 jaar terug. 

 • Regelingen om zonne-energie te stimuleren

  Salderingsregeling voor huishoudens en MKB
  Huishoudens en kleine bedrijven mogen tot 1 januari 2023 zelfgeproduceerde stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. En wegstrepen tegen hun verbruik op een ander moment. Dit heet salderen. Terugleveren gebeurt als de zonnepanelen meer energie produceren dan er op dat moment verbruikt wordt. Als iemand jaarlijks meer zelfgeproduceerde stroom teruglevert dan verbruikt, dan ontvangt hij hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031.

 • Regeling verlaagd tarief (Postcoderoosregeling)

  Mensen die samen met anderen in een coöperatie of via een VVE duurzame elektriciteit opwekken, kunnen korting krijgen op de energiebelasting. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van een nabije school of loods. Of op het gezamenlijke dak van het appartementencomplex.

 • Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+)

  Gaan bedrijven en (non-profit) instellingen duurzame energie produceren? Dan kunnen zij via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) subsidie aanvragen.

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

  Met zonne-energie kan niet alleen elektriciteit, maar ook duurzame warmte opgewekt worden. Dat gebeurt met een zonnecollector. Bedrijven en particulieren kunnen, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, een ISDE-subsidie aanvragen als zij zo’n apparaat kopen.(bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/duurzame-energie/zonne-energie)